Hakukoneoptimointi on varmastikin jo kaikille tuttu konsepti. Hyvä SEO-strategia varmistaa löydettävyyden hakukoneissa, kuten Googlessa ja hakukonemainonnan (SEM) avulla yritykset pystyvät entisestään parantamaan näkyvyyttään. Vaikka optimointi on useille jo tuttu juttu, samat hakukoneoptimoinnin periaatteet tulisi muistaa myös YouTubessa. Onhan YouTube maailman toiseksi suurin hakukone.

YouTube-markkinoinnin kasvaessa, myös Suomessa yritysten tulisi kiinnittää huomiota paitsi strategisen videosisällön tuotantoon myös videoiden löydettävyyteen ja niiden optimointiin. Hakukoneoptimoidut videot löytyvät nimittäin paremmin hakutuloksissa ja parantavat siten sisällön orgaanista löydettävyyttä. Suosittelemmekin YouTube-markkinointia toteuttaessa tutustumaan näihin videoiden hakukoneoptimoinnin vinkkeihin.

1. Aloita metadatan tutkimisella

Metadata eli videon otsikko, kuvaus ja tagit ovat video-optimoinnin peruselementit, jotka vaikuttavat orgaaniseen näkyvyyteen ja videoiden löydettävyyteen YouTube-hauissa. Ennen metadatan muokkausta kannattaa tehdä avainsana-analyysi, jonka avulla relevantit avainsanat tunnistetaan. Näiden avainsanojen perusteella on helppo lähteä toteuttamaan hakukoneoptimointia ja varmistaa, että videot löytyvät relevanttien hakusanojen yhteydessä.

Muokkaa otsikot, kuvaukset ja tagit niin, että ne sisältävät valitun avainsanan ja kuvaavat tiiviisti videon oleellisen sisällön. Videon otsikon tulisi olla maksimissaan 120 merkkiä, kuvauksen 1 000 merkkiä ja tagien 500 merkkiä. Muista linkittää kuvauksen yhteyteen myös muut sosiaalisen median kanavasi ja verkkosivusi ja liittää näihin linkkeihin https://-tunniste.

2. Jatka video-optimointia

Kun metadata on hiottu kuntoon, seuraava askel on maksimoida videosi SEO. Videosi hakukoneoptimoinnissa tulisi muistaa seuraavat kohdat:

 • Videon laatu. Lataa video koossa 1920×1080 pikseliä, sillä Google suosii korkeaa laatua.
 • Lisää pikkukuvat. Luo jokaisella videolle oma esikatselukuva eli pikkukuva, jonka avulla videot on helppo tunnistaa jo ennen niiden käynnistymistä. Pikkukuvat voi esimerkiksi räätälöidä soittolistojen mukaan.
 • Muista Call-to-actionit. Sisällytä videoon ainakin yksi ”Call-to-action” –kehotus. Call-to-actionit voidaan toteutaa Google AdWordsin kautta tehtävällä toimintakehotuspeittokuvalla tai suoraan YouTubessa tehtävillä korteilla. Toimintakehotusten avulla katselija ohjataan esimerkiksi verkkosivuille tai muiden mielenkiintoisten videoiden pariin. Näin brändin parissa vietettyä aikaa saadaan kasvatettua merkittävästi.
 • Julkisuusasetukset. Muista asettaa videosi julkiseksi, jotta jokainen voi löytää sen. Vaihtoehtoisesti voit pitää videon piilotettuna, mutta silloin videon näkee vain ne henkilöt, jotka ovat saaneet videon linkin.
 • Kategorian valinta. Jokainen video lajitellaan siihen kuuluvaan kategoriaan. Valitse videollesi siis oikea, sitä parhaiten kuvaava kategoria.
 • Soittolistat. Luo soittolistat, joiden avulla videosi jaotellaan aiheiden tai teemojen mukaan. Tämä parantaa sekä videoiden löydettävyyttä, mutta myös katselukokemusta.

3. Paranna löydettävyyttä entisestään

Parhaimman hakutuloksen varmistamiseksi on tärkeää muistaa, että myös videon suosiolla on vaikutusta sen löydettävyyteen. Siksi seuraavat tekijät vaikuttavat siihen, miten videosi sijoittuu YouTuben haussa:

 • Katselukerrat ja niiden tiheys. Levitä videotasi eri kanavissa, kuten muissa sosiaalisen median kanavissa, verkkosivuillasi ja blogissasi, jotta seuraajasi löytävät videosi.
 • Videon katseluaika. Jos katsojasi ovat kiinnostuneita videosta, he katsovat sitä pidempään ja silloin myös videosi sijoitus hakutuloksissa nousee.
 • Videon arvostelut. Jokaisella aihekategorialla on lista suosituimmista videoista, joten varmista, että sinun videosi on listan kärjessä julkaisemalla hyvälaatuisia videoita.
 • Jakamiskerrat, tykkäykset, kommentit ja lisäykset soittolistoille. Varmista, että luot laadukasta ja lisäarvoa tarjoavaa sisältöä, jotta katselijat kommentoivat, tykkäävät, jakavat ja lisäävät sisältöäsi omille soittolistoilleen.
 • Kanavan tilaajien määrä.
 • Videon linkitykset. Linkitä YouTube-kanavasi muihin some-kanaviisi ja verkkosivuille, jotta pystyt kasvattamaan videon katselukertoja ja nostamaan siten sijoitusta hakutuloksissa.

Näillä vinkeillä pääset alkuun ja pystyt kasvattamaan videosi sijoitusta luonnollisissa hakutuloksissa. Muista kuitenkin, että myös mainosten avulla pystyt kasvattamaan videosi katselukertoja – ja siten myös parantamaan videon luonnollista sijoitusta hauissa.

New call-to-action