Monella yrityksellä löytyy omasta yrityksestä useampi brändi, mutta useasti niitä käsitellään omissa siiloissaan. Sosiaalinen media kuitenkin tarjoaa loistavat mahdollisuudet eri brändien ristiinmarkkinointiin, kuten tässä artikkeli-sarjassa esimerkkinä käytettävä Facebook. Samalla tavoin strategiaa voi hyödyntää myös tuotteiden välillä, mikä on brändien ristiinmarkkinointia pienemmässä skaalassa ja useassa organisaatiossa helpommin sulatettavissa.

Esimerkkiyritykset Amer Sports ja Fiskars

Käytännönläheisyys on itselleni tärkeää, joten otan näissä artikkeleissa esimerkkiyrityksiksi Amer Sportsin ja Fiskarsin. Yle uutisoi vuoden vaiheessa, miten Fiskars on noussut todella suureksi bränditaloksi, vaikka useammille Fiskars tuo vieläkin ensimmäisenä mieleen heidän ikoniset oranssit sakset. Amer Sportsin brändit taas ovat hyvin voimakkaasti osa omaa arkeani urheiluvälineiden osalta. Brändejä Amer Sportsilta löytyy mm. Salomon, Wilson, Atomic ja Suunto.

Ristiinmarkkinointi eri brändien tykkääjille

Suunto julkaisi viime vuoden viimeisellä kvartaalilla Spartan –kellosarjan. Tätä uutuutta on helppo lähteä mainostamaan Suunnon omille tykkääjille, mutta varsin relevantti kohderyhmä olisi myös Salomonin tykkääjät. Näin saadaan laajennettua kohderyhmää huomattavasti ja silti pidettyä kohderyhmä todella relevanttina. Tämä Suunto+Salomon tykkääjien kohderyhmä taas voidaan helpommin segmentoida lokaation, käyttäytymisen ja demografian perusteella, kun kokonaiskohderyhmä on huomattavasti Suunnon tykkääjien määrää suurempi (895 000 vs. 315 000). Näin mainonnasta tulee tehokkaampaa, kun Facebook voi optimoida sen näyttöjä suurempaan kohderyhmän datan perusteella.

Fiskarsin laaja brändikattaus tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia. Otetaan esimerkiksi Iittalan ja Arabian ristiinmarkkinointi. Helsingin Esplanadin Iittalan myymälään kannattaisi strategisessa mielessä ohjata myös Arabian 100 000 tykkääjää. Brändien yhteisellä tykkääjämäärällä pystytään 365 000 tykkääjän joukosta rakentamaan tarkempia segmenttejä, joita liikkeeseen kannattaa ohjata. Kaikki tykkääjät eivät maantieteellisesti ole fyysisen liikkeen markkinoinnin kannalta tarpeeksi lähellä, joten segmentointi on tärkeää.

Uudelleenmarkkinointi ja sähköpostisegmentointi

Tykkääjiin perustuva ristiinmarkkinointi on kaikista helpointa, koska kyse on vain sivun hallintaan liittyen oikeuksien jakamisesta brändien kesken. Tämän ristiinmarkkinointi strategian saa siis käyttöön ilman teknisiä muutoksia. Seuraavassa kahdessa artikkelissa kirjoitan kahdesta muustakin Facebookin ristiinmarkkioninnin strategiasta. Nämä strategiat tapahtuvat uudelleenmarkkinoinnin ja sähköpostisegmentoinnin avulla.

New call-to-action