Yli 100.000 Facebook-mainosta analysoinut tutkimus osoittaa mitkä ovat parhaat ja yleisimmät toimintatavat mainoksen tekemiseen. Listasimme myös nopeat vinkit oikeanlaisen tekstin ja kuvan tuottamiseen. 

Minkälainen on yleisin Facebook-mainos

Facebookissa julkaistava mainos koostuu kahdesta tärkeästä ja hyvin yksinkertaisesta komponentista: suunnitellusta ilmeestä, eli kuvasta sekä tekstistä, ja oikeasta kohdennuksesta.

Mainostyyppejä on useita, verkkokaupassa toimivat suoraan tuotesyötteellä pyörivät karusellit, videomainonnalla luodaan hyvin bränditunnettavuutta tai esitellään mediaa. Dia-esitys on helppo tapa rakentaa rullaavia viestejä videon tyylisesti, canvas-mainoksilla voi kehittää kiinnostavia visuaalisia esityksiä ja koukuttaa vaikka osallistumaan kilpailuun. Myös yhteystietoja on mahdollista kerätä suoraan Facebookissa.

Suosituin ja olennaisin mainostyyppi on liikennettä ajava linkki, nämä kattavat noin 75% kaikesta mainonnasta, joten keskitymme tässä artikkelissa niihin. Samat periaatteet pätevät myös muihin mainostyyppeihin.

Tiesitkö että Facebookilla on maailman laajuisesti jo lähes 2 miljardia käyttäjää, Suomalaisista palvelua käyttää 2,5 miljoonaa ihmistä, eli lähes puolet väestöstä. Näistä noin 200.000 on yli 60-vuotiaita.

Katso mitkä ovat Suomen suosituimmat verkkosivustot!

Facebook mainoksen suunnittelu

Mainoksen sisältö on kuvaa ja tekstiä, joita tukee sekä ohjaa alustan tekninen toteutus. Kuvat keräävät tykkäyksiä ja kommentteja, videot saavat helpoiten paljon näyttöjä, mutta yrityksille olennaisin mittarin on omaan kanavaan ohjattu liikenne. Keskitytään siis linkkipohjaisen mainoksen suunnitteluun.

Muista että mainosta varten tulee miettiä myös mikä on sen tavoite, mihin ostopolun vaiheeseen ja kenelle ostopersoonista se on suunniteltu. Älä hätäile hienojen kuvien ja kivojen iskulauseiden kanssa ennen kuin sinulla on jonkinlainen strategia.

Lue lisää sosiaalisesta mediasta ja sen hyödyntämisestä markkinoinnissa!

Mainosta varten sinun tulee määritellä seuraavat asiat:

1. Otsikko (Headline)

Tämä teksti tulee näkyviin kuvan alle isommalla fontilla. Suosituin pituus otsikolle on vain neljä sanaa, keskimäärin sanoja käytetään viisi. Lyhyt otsikko takaa että kaikki sanat näkyvät, tärkeintä kuitenkin on että saat yleisölle heti selväksi mistä on kyse ja herätät heidän huomionsa.

Otsikko voi olla jopa 250 merkkiä pitkä, mutta älä käytä tätä tilaa kokonaan, vaan tiivistä viestisi tehokkaasti. Yritä tuode esiin asiakasta hyödyttävä ratkaisu neljällä tai viidellä sanalla.

2. Teksti (Text)

Julkaisun esittelyteksti tulee tuttuun paikkaan julkaisijan tietojen alle, kuvan yläpuolelle. Kirjasin on normaali, omista päivityksistäsi tuttu. Kerro tässä kohtaa miksi olet jakanut linkin, mistä yrityksessäsi ja tuotteessasi on kyse. Suosituin pituus on 15 sanaa.

Taktisessa, suoraa kauppaa tavoittelevissa mainoksissa teksti voi olla hyvin lyhyt ja huomioarvo yksinkertaisessa visuaalisessa ilmeessä. Asiantuntijapalveluita tai arvokkaampia tuotteita markkinoidessa kannattaa luottamusta hakea pidemmällä esittelyllä.

3. Linkin kuvausteksti (Description)

Alusta ottaa tekstin suoraan tarjotusta linkistä, Otsikon tapaan, mutta sekin kannattaa määritellä erikseen vastaamaan toimivaa jatkoa otsikolle, kertoen tarkemmin ratkaisusta tai lisäarvosta jota linkin takaa löytyy. Jätä kuitenkin yleisö nälkäiseksi, kerro mitä sinulla on tarjota jos uskaltautuu klikkaamaan.

Tähänkin kenttään mahtuu jopa 250 merkkiä, muista kuitenkin käyttää toimivimmat ja olennaisimmat termit heti alussa. Tämä on tärkeä johdanto, jolla on suuri merkitys siihen klikkaako otsikoihin ja kuvaan tarttunut yleisö mainostasi.

4. Toimintokutsu (Call to action, CTA)

Suosituimmat kehotteet ovat “Lue lisää” sekä “Osta nyt”. Suorat, yksiselitteiset kehotteet toimivat. Älä jätä kehotetta pois, yleisön pitää tietää mitä toivot heidän tekevän. Pyydä rohkeasti, jos haluat että ihmiset toimivat.

Kehotteen täytyy aina vastata sitä mitä olet tarjoamassa, napin täytyy johtaa oikeaan paikkaan. Älä käytä “Osta nyt” -kehotetta jos nappi ei johda suoraan tuotesivulle, josta tuotteen voi ostaa.

5. Kohde (Linkin URL)

Vasemmassa alalaidassa näkyy esikatselu sivustosta, johon linkki on ohjaamassa. Tyypillisesti tämä on yrityksen kotisivun osoite, joka tuo luotettavuutta ja vahvistaa brändiä.

Kohde URL:n kautta voi myös yrittää vahvistaa viestiä, kohdesivun URL voisi tässä tapauksessa näkyä myös esimerkiksi näin:  HEHKU MARKETING | FACEBOOK MAINONNAN OPAS

Kohteen täytyy kuitenkin olla aina URL osoite, joten se on luotava teknisesti kohdesivun järjestelmässä. Yli 65% mainoksista näyttää verkko-osoitteen, avoimuus ja läpinäkyvyys lisää mainoksen toimivuutta.

HUOM! Elokuussa 2017 Facebook ilmoitti että se alkaa suosia nopeammin latautuvia linkkejä ja tarjota niitä käyttäjille aktiivisemmin kuin hitaita kohdesivustoja. Pidä siis huoli että sivustosi on ajantasalla, tai rakenna kampanjoillesi omat, kevyet ja toimivat kohdesivut.

Nopeat vinkit tekstiin:

 • lyhyet ja selkeät otsikot
 • keskity asiakkaan saamaan etuun tai ratkaisuun
 • ajattele yleisöäsi, puhu heidän kieltään
 • selkokieltä, yksinkertaisia sanoja
 • käytä sanoja kuten “sinä”, “sinun”, “nyt”, “heti” ja “ilmainen”, aina kun pystyt
 • positiiviset termit kuten “saavuttaminen” ja “onnistuminen”, miksi ei “säästäminen”, kiinnostavat ihmisiä
 • myös negatiivinen sävy ja kieltomuodot herättävät kiinnostusta, ole kuitenkin varovainen ettet anna samaa mielikuvaa yrityksestäsi
 • käytä numeroita, isoja ja tarkkoja jos mahdollista, lähes puolet mainoksista sisältää numeroita vahvistamaan viestiä

6. Kuva (Image)

Kuvan merkitys on mahdollisesti kaikkein suurin. Mieti itseäsi Facebookin käyttäjänä, mihin sinun silmäsi tarttuvat kun selaat loputonta sisällön tulvaa. Kuvan pitää olla erottuva ja  vangitseva, viitata tarjottuun ratkaisuun. Tee ilmeestä ehdottomasti brändisi mukainen, jotta voit luoda tunnistettavia kampanjoita, rakentaa ja puhutella omaa yleisöäsi, tärkeintä kohderyhmääsi.

Kuvan tulee olla myös oikeassa kuvasuhteessa (1,91 x 1) ja mieluiten oikean kokoinen (1200x628px). Suositeltavaa on että se sisältää enimmillään 20% tekstiä. Facebookin alustalla voit tarkistaa mainoksesi tekstimäärän ennen julkaisua. Jos kuvassa on enemmän teksti- tai numerosisältöä, Facebook rankaisee mainosta heikommalla näkyvyydellä.

Nopeat vinkit toimiviin kuviin:

 • yksi henkilö
 • katsekontakti
 • häivähdys punaista
 • positiivinen tunnelataus
 • Facebookin alustasta erottuva yleisilme ja värimaailma
 • malli ratkaisusta tai lopputuotteesta

Miten sinä itse käytät Facebookia

Muista aina peilata omaa käyttäytymistäsi Facebookissa ja verkossa yleensä, jos et itse innostu tai koe että viesti toimii, todennäköisesti se ei toimi. Älä lupaa turhia, jos mainos lupaa yhtä ja perillä tarjotaan toista, tai luvattua ratkaisua ei löydy napin takaa, syntyy tarjoajasta huono mielikuva. Negatiivista tulosta on vaikea korjata.

Mitä linkkiä itse viimeksi painoit, miksi? Oletko ostanut jotain Facebook-mainoksen kautta, miksi ja miten se toimi? Tehkää oma lista siitä miten Facebook-mainonta on sinuun ja tiimiisi toiminut, aloittakaa suunnittelu sen pohjalta.

Lähde: Science of succesful Facebook ads by AdEspresso by Hootsuite & HubSpot

AdEspresso tarjoaa 54.036 mainosta kattavan galleria josta voit hakea malleja ja inspiraatiota. 

Tutkimuksen voit ladata HubSpotin sivuilta. 

New call-to-action