Yhä useammat yritykset hyödyntävät videosisältöä osana sisältömarkkinointiaan, sillä se rikastuttaa ja tukee muita sisällön muotoja, kuten tekstiä ja kuvaa. Videosisällön avulla voidaan tarjota lisäarvoa jo olemassa oleville asiakkaille, ja toisaalta, kuten Forbes raportoi, se on erinomainen keino uusien asiakkaiden houkuttelemiseksi.

Muun muassa sosiaalisessa mediassa videosisältö on erinomainen työkalu käyttäjien sitouttamiseen. Videot erottuvat sosiaalisen median sisällöstä ja niiden avulla katsoja saa helposti ja nopeasti käsityksen tuotteesta tai palvelusta. Tekstisisällön lisäksi yritys voi tarjota vaihtoehtoisia keinoja viestiä potentiaalisille asiakkaille muun muassa tuotteista tai palveluista, jotta mahdollisimman laajan kohderyhmän tarpeet otetaan huomioon.

Monet lankeavat kuitenkin siihen lankaan, että alkavat tuottaa videosisältöä sen takia, että sen uskotaan olevan trendikästä ja koska kilpailijatkin tuottavat sitä. Mikäli videosisältö otetaan osaksi sisältömarkkinointia, tulisi video selkeästi liittää osaksi sisältömarkkinointisuunnitelmaa. Tämän jälkeen videoille voidaan tehdä yksityiskohtaisempi suunnitelma, jotta videosisältö tukisi muita sisältöjä ja jotta videosisällöstä voitaisiin odottaa tuloksia. Suosittelemmekin, että videosisältöjä kehittäessä otettaisiin huomioon ainakin nämä kolme elementtiä.

1. Sisältösuunnitelma

Kun videosisältöä lähdetään tuottamaan, tulisi ensisijaisesti tehdä sisältösuunnitelma, jossa selvitetään:

  • Mitkä ovat videosisällön tavoitteet – Miksi videoita halutaan tuottaa?
  • Mitkä kohderyhmät ja ostajapersoonat videoiden avulla halutaan tavoittaa?
  • Miksi tavoiteltava kohderyhmä kuluttaa brändisi sisältöä verkossa?
  • Missä kanavissa tavoiteltava kohderyhmä halutaan tavoittaa?

Aloita videosisältösuunnitelma määrittelemällä, miksi videoida ylipäätään halutaan tuottaa ja mikä/mitkä kohderyhmät ja persoonat videoilla halutaan tavoittaa. Eri kohderyhmillä ja persoonilla on nimittäin mitä suuremmalla todennäköisyydellä eri motiivit kuluttaa brändisi sisältöä verkossa eikä kaikkia kohderyhmiä haluta tavoittaa jokaisella videolla. Ostopolkunsa alussa oleva nuori kuluttaja tahtoo varmasti nähdä eri sisältöä kuin jo olemassa oleva, iältään vanhempi kuluttaja. Selvitä siis myös kohderyhmäsi motiiveja, tutki, mitkä ovat relevantit kanavat ja suunnittele sisältöäsi eri asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Mieti myös kiinnostavia tapoja viestiä haluttua tavoitetta. Mikäli esimerkiksi videosisällön tavoitteena on uuden tuotteen tietoisuuden kasvattaminen, olisiko YouTube-sarja tuotteen suunnittelusta parempi vaihtoehto kuin perinteinen mainosvideo? Varo suoraa myyntiä – ellei tutkimuksesi perusteella asiakkaat ole juuri sellaisesta sisällöstä kiinnostuneita.

Se, minkälaista sisältöä tuotetaan riippuu toki siitä, missä kanavissa sitä levitetään. Seuraava vaihe onkin määrittää se, missä kanavissa haluttu kohderyhmä ja persoonat parhaiten tavoitetaan ja sen perusteella jatkaa sisällön kehittämistä. Mikäli esimerkiksi Facebook ja Snapchat ovat relevantteja kanavia kohdeyleisöllesi, tulee videosisältöä muokata kanavakohtaisesti. Varo siis sitä ansaa, jossa kaikkia videoita levitetään kaikissa kanavissa.

2. Julkaisusuunnitelma

Aivan kuten suunnittelet ja ajastat muutkin some-postaukset, myös videoiden julkaisun tulisi olla suunnitelmallista ja strategista. Kun sisältö on määritelty jokaiseen kanavaan, tee videoiden julkaisuaikataulu. Aloita videoiden julkaisu ajoissa ja rakenna kampanjaa niin, että se huipentuu esimerkiksi tuotteen lanseeraukseen. Jatka suunnitelmallista videostrategian implementointia myös muissa kampanjoissa. Näin brändisi pysyy mielekkäänä ja relevanttina asiakkaillesi läpi vuoden.

3. Levityssuunnitelma 

Orgaaninen. Jotta varmistut siitä, että videosi löydetään Googlesta ja YouTubesta, myös kanava ja videot tulisi SEO-optimoida. Muista organisoida videot YouTube-kanavallasi soittolistoille paremman katselukokemuksen takaamiseksi sekä hakukoneoptimoida videot muun muassa lisäämällä otsikot, kuvaukset sekä toimintakehotuspeittokuvat .

Soittolistat ja SEO-optimointi toisaalta parantavat videoiden orgaanista näkyvyyttä, mutta ne myös parantavat katselukokemusta. Koska kuluttajat ovat nykyään kiireisiä ja informaatiotulva on valtava, brändit eivät voi olettaa, että kuluttajat ovat valmiita itse selvittämään tietoja. Vaikka asiakas olisikin pitänyt katsomastaan videosisällöstä, ilman selkeitä ohjeita siitä, mitä seuraavaksi tehdään, videon avulla tehtyyn sisältömarkkinointiin käytetty kova työ menee hukkaan.

Mainonta. Vaikka videoiden SEO-optimointi olisi viimeiseen yksityiskohtaan asti hiuottua, on tärkeää muistaa, että hyvin harvat videot lähtevät leviämään verkossa ilman mediabudjettia. Kilpailu on kovaa ja omaa ääntään on vaikea saada kuuluviin pelkästään orgaanisen näkyvyyden avulla. Siksi on tärkeää ottaa mainontasuunnitelma osaksi videosisältösuunnitelmaa. Ennalta määriteltyjen tavoitteiden, kohderyhmän ja kanavien perusteella tehdään sellainen mainontasuunnitelma, joka tukee näitä tavoitteita.

Lopuksi on tärkeää muistaa analysoida tuloksia ja optimoida tulevia kampanjoita näiden tuloksien valossa, jotta entistä paremmat tulokset varmistetaan jatkossa.

New call-to-action