Oletko päässyt mukaan sisältömarkkinoinnin ihmeelliseen maailmaan? Oletko saanut verkkosivusi kävijämäärän hienoon kasvuun sisällöntuotannon myötä? Ehkäpä olet saanut jo ensimmäiset liidisi tai jopa kauppasi tuottamasi sisällön ansiosta.

Into piukkana seuraat sivustosi analytiikkaa, kunnes huomaat, että timanttisen alun jälkeen sivustosi kävijämäärä alkaakin taas tippumaan. Tutkit analytiikkaa ja huomaat, että sosiaalisen median tuoma liikenne on tippunut merkittävästi. Ihmettelet asiaa tovin ennen kuin tajuat, että organisaatiosi ei enää alun innostuksen jälkeen jaa tuottamaasi sisältöä somessa. Pähkäilet pääsi puhki kuinka saisit innostutettua kollegoitasi sisällön jakamiseen, mutta sinulta puuttuu keppi ja porkkanakin on kovin nuukahtaneen näköinen. Mikä avuksi?

Työntekijälähettilyys – sanahirviö ja megatrendi

Työntekijälähettilyys on karmea sana, mutta se on vakiintunut englanninkielisen employee advocacy –termin suomennokseksi paremman puutteessa. Yksinkertaistettuna työntekijälähettilyydessä on kyse on työntekijöiden kannustamista osallistumaan organisaation viestintään esimerkiksi jakamalla sen tuottamia sisältöjä omissa some-kanavissaan.

Kyseessä on megatrendi, jonka ympärille on syntynyt runsaasti liiketoimintaa toimistojen, konsulttien ja sovellusten muodossa. Moni on varmasti kuullut esimerkiksi suomalaisesta työntekijälähettilyys-sovellus Smarpista. Ei ole mikään ihme, että työntekijälähettilyydestä kuhistaan. Työntekijöiden verkostot ovat usein merkittävästi organisaatioita laajemmat ja vertaisten jakamaan sisältöön suhtaudutaan luonnollisesti huomattavasti yritysten jakamaa sisältöä suopeammin.

Työntekijöiden aktiivinen osallistuminen sisällön levitykseen onkin yksi parhaista tavoista kasvattaa sisältöjen tavoittavuutta. Mutta tarvitaanko työntekijöiden kannustamiseen todella jälleen yksi sovellus/ohjelmisto lisää? Jos käytät kilpailuja ja palkintoja kannustuskeinona niin mitä käy siinä vaiheessa, kun palkintoihin kyllästytään? Voisiko ratkaisu olla yksinkertaisempi ja kestävämpi? Tässä arkihavaintoihin perustuvia suosituksia siihen kuinka saat organisaatiosi jakamaan tuottamaasi sisältöä nyt ja tulevaisuudessa:

1. Pidä huolta, että työntekijäsi digitaidot ovat ajan tasalla

Selvitä millä tasolla organisaatiosi digitaidot ovat ja mitä some-kanavia työntekijät käyttävät. Järjestä tarvittaessa koulutuksia ja kannusta työntekijöitä päivittämään digitaitonsa ajantasalle.

Muista, että koulutusten pitää perustua vapaaehtoisuuteen. Pakottamalla et saa ketään puolellesi. Vastarannan kiiskit taipuvat aikanaan, kun huomaavat millaisia hyötyjä muutosmyönteisemmät kollegat ympärillä saavat kohonneista digitaidoista. Eivätkä kaikki taivu silloinkaan. Mutta se on ihan ok!

2. Ota työntekijät mukaan sisällöntuotantoon

Monesti ongelmana on se, etteivät työntekijät näe sitä miten organisaation tuottamat sisällöt liittyisivät heihin. Ne nähdään markkinoinnin puuhasteluna, josta ei kuitenkaan ole hyötyä kenellekään.

Työntekijät sitoutuvat sisältöihin ihan eri tavalla, kun ovat mukana sen tuotannossa. Hyödynnä asiantuntijoiden osaamista sisältöjen tuotannossa esimerkiksi haastattelemalla näitä. Useimmat meistä pitävät siitä, kun meiltä kysytään omasta osaamisalueestamme. Samalla autat asiantuntijoita tuomaan esiin osaamistaan ja kasvattamaan näiden henkilöbrändin uskottavuutta. Ja organisaatiosi uskottavuutta samalla.

3. Osoita sisällön tuottamisen ja levittämisen tuottama hyöty

Hektisessä työelämässä jokainen ylimääräinen työtehtävä aiheuttaa tekijälleen herkästi painetta. Jos sisällöntuottaminen tai siihen osallistuminen ja sisällön levittäminen eivät kuulu työntekijän varsinaisiin tehtäviin, tämän voi olla vaikeaa nähdä sen tuottamaa hyötyä.

Me ihmiset olemme lopulta yksinkertaisia olentoja. Olemme myös luonteeltamme itsekkäitä. Meitä kiinnostaa miten asiat meitä hyödyntävät. What’s in it for me. Osoita työntekijöille sisällön tuottamisen ja levittämisen heille tuottama hyöty. Näytä myös miten organisaatio sisältömarkkinoinnista hyötyy. Tee työntekijöille helposti ymmärrettävät analytiikkamittarit ja pidä huoli, että kaikki ymmärtävät niitä. Käykää analytiikkaa myös yhdessä säännöllisesti läpi.

4. Tuota sisältöä, josta työntekijäsi voivat olla ylpeitä

Tämän pitäisi olla itsestään selvää, mutta näin ei selvästikään ole. Verkko on nimittäin niin täynnä haaleaa ja harmaata sisältöä, että aidosti rohkeat ja persoonalliset sisällöt nousevat väkisinkin esiin. Sisällön määrään tunnutaan useimmissa organisaatioissa keskittyvän huomattavasti enemmän kuin sen laatuun.

Sisällön latteudelle on usein kovin inhimillinen selitys: pelko. Pelko siitä, että joku pahoittaa mielensä. Mutta jos kukaan ei suutu ei kukaan myöskään ihastu. Jos sisältö ei synnytä yhdessäkään mielensäpahoittajassa negatiivisia tunnereaktiota ei se positiivisiakaan tule tuottamaan.

Tuota siis sisältöä, jonka julkaisu kouraisee kevyesti vatsanpohjasta. Sellaista sisältöä, jota työntekijäsi voivat ylpeänä jakaa omissa kanavissaan.

New call-to-action