Kun viimeksi tuotit videon, oliko valmiille videolle mietitty levityssuunnitelma? Jos oli, niin hyvä – olet oikeilla jäljillä! Jos ei, niin ei hätää – ei nimittäin monilla muillakaan ole.

Yksi syy siihen, miksi videomarkkinointi saatetaan kokea hyödyttömäksi on se, että videomarkkinointi keskittyy pitkälti vain videotuotannon ympärille. Muut tärkeät osa-alueet jäävät sivuseikaksi eikä videomarkkinoinnista silloin saada toivottuja tuloksia. Näyttökertoja ei ehkä olla saatu tarpeeksi tai toivottuja liidejä ei ole kertynyt. Vaikka yksi syy tähän saattaa olla se, ettei videon sisältöä ole alunperin optimoitu kohderyhmää kiinnostavaksi, usein mennään metsään myös siinä, ettei videon levitystä ole tuotannon jälkeen suunniteltu eikä toteutettu.

Levityssuunnitelma on kuitenkin tärkeä osa videomarkkinointia, jotta videolle asetetut tavoitteet saavutetaan. Enää ei riitä, että tuottaa hyvän videon ja uskoo, että kohderyhmä löytää sen, vaan laadukkaan tuotannon lisäksi on ensisijaisen tärkeää ohjata oikea kohderyhmä videon pariin.

Onnistunut videon levityssuunnitelma sisältää kahdeksan elementtiä.

Onnistunut videon levityssuunnitelma sisältää kahdeksan elementtiä

1. Videon SEO-optimointi

Miksi SEO-optimoinnin tärkeydestä jaksetaan aina muistuttaa? Yksinkertainen selitys on se, että nykyään on entistä tärkeämpää olla löydettävissä juuri silloin, kun kuluttajat haluavat löytää tietoa ja SEO-optimoinnilla varmistut siitä, että olet hakutulosten kärjessä. Siksi SEO on myös menestyneen videolevityssuunnitelman pohja. Videon SEO-optimointiin kuuluu otsikon, tägien ja kuvauksen lisääminen, sillä hakukoneet rekisteröivät sen tekstisisällön, jonka heille kertoo. Lue lisää SEO-optimoinnista.

2. Optimoi video jaettavaksi

Sen lisäksi, että video on optimoitu oikein hakukoneita varten, on tärkeää, että se on myös helppo jakaa eri kanavissa. Esimerkiksi ’jako’-painikkeet, lyhennetyt URL:it ja toimintakehotukset kehottavat katsojaa jakamaan videon ystävilleen – ja auttavat siten videon levityksessä.

3. Julkaise video YouTubessa

Tätä kohtaa ei kannata jättää huomiotta. Mikäli haluat varmistua siitä, että videollasi on parhaat mahdolliset leviämismahdollisuudet, on ensisijaisen tärkeää, että video ladataan YouTubeen. Onhan YouTube kuitenkin maailman suurin hakukone heti Googlen jälkeen – ja Googlenkin hakutuloksiin vaikuttaa YouTuben sisältö. Aloita siis luomalla käyttäjätili YouTubeen, lataa video kanavallesi ja optimoi jokainen video. Muista myös kiinnittää huomiota siihen, että YouTube-kanavasi on optimoitu mahdollisimman helppokäyttöiseksi – ethän halua menettää yhtään katselukertaa vain sen takia, ettei katsoja löydä kanavaltasi haluamaansa sisältöä helposti. Jos haluat tietää aiheesta enemmän, lue Youtube-strategian viisi askelta.

4. Lisää video verkkosivuillesi

Sen lisäksi, että YouTube toimii videoidesi kirjastona (tai arkistona), kannattaa se ladata myös verkkosivuillesi. Kun olet kerran lisännyt videon YouTubeen, on se useimpien palvelimien kautta hyvin helppo upottaa verkkosivuille. Sen lisäksi, että videot verkkosivuilla tarjoavat lisäarvoa verkkosivun vierailijoille, ne sivut, joihin on upotettu video, ilmestyvät Googlen ensimmäisen sivun hakutuloksiin todennäköisemmin. Muista myös testata, että video toimii verkkosivuilla oikein kaikilla laitteilla!

5. Liitä video uutiskirjeeseen

Koska uutiskirjesähköpostilistassasi on todennäköisemmin sellaisia henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita sisällöstäsi, kannattaa hyödyntää videota myös osana uutiskirjeitä. Sen lisäksi, että video tarjoaa todennäköisimmin arvoa jo olemassa oleville kontakteillesi, uutiskirjeet, joiden otsikossa mainitaan video, avataan myös suuremmalla todennäköisyydellä. Esimerkiksi MailChimp tarjoaa mahdollisuuden, jossa videon linkki pystytään lisäämään helposti osaksi uutiskirjettä ja klikkaamalla thumbnailia (=videon pikkukuvaa), katsoja ohjataan suoraan katsomaan videota.

6. Julkaise video (ja sen eri versiot) some-kanavissa

Myös somessa tavoitat varmasti sellaisen kohderyhmän, joka on jo jollain tavalla yhteydessä brändiisi tai kiinnostunut siitä. Siksi video kannattaa jakaa myös some-kanavissasi. Sen sijaan, että jakaisit saman version videosta jokaisessa kanavassa, kannattaa video kuitenkin optimoida jokaiseen kanavaan erikseen. Facebookissa on tärkeää, että video ladataan sinne suoraan (YouTube-linkin sijaan). Varmista myös, että videon sisällön ymmärtää myös ilman ääntä. Instagramia varten kannattaa puolestaan tuottaa erillinen 15 sekunnin teaseri videosta ja ohjata seuraajia katsomaan koko video vaikka YouTubessa.

7. Ota yhteyttä kumppaneihisi ja toimialan vaikuttajiin

Influental marketing eli vaikuttajamarkkinointi on tällä hetkellä kuumaa valuuttaa. Koska vaikuttajilla on erilaista vaikutusvaltaa massoihin, vaikuttajamarkkinoinnilla on saatu erinomaisia tuloksia aikaan. Myös videon levitysstrategiassa tämä kannattaa ottaa huomioon.

Esimerkiksi bloggareiden tai tubettajien hyödyntäminen markkinoinnissa on erittäin tehokkaaksi todettu käytäntö. Tässäkään tapauksessa välttämättä paras ratkaisu ei ole saman videon julkaiseminen bloggarin kirjoittamassa artikkelissa, vaan videon sisältö kannattaa jälleen optimoida blogin lukijoita kiinnostavaksi. Ehkä alkuperäisestä videosta voitaisiin tuottaa toinen versio blogia varten?

8. Mainosta videota

Yllä olevilla vaiheilla on varmistuttu siitä, että videolla on parhaat mahdolliset todennäköisyydet levitä orgaanisesti. Sen lisäksi videota kannattaa ehdottomasti myös mainostaa. Useimmat suurten brändien ’viraali’videotkaan eivät ole lähteneet leviämään ilman mediabudjettia. Mainostuksen avulla varmistut myös siitä, että saavutat sen kohdeyleisön, joka on kiinnostunut sisällöstäsi, mutta joka ei ole aikaisemmin ollut yhteydessä brändiisi.

Koska levityssuunnitelman tavoitteena on parantaa videomarkkinoinnin tehokkuutta, on tärkeää aivan lopuksi muistaa myös mitata ja analysoida tuloksia. Esimerkiksi Google Analytics, YouTube ja Facebook tarjoavat hyviä työkaluja videomarkkinoinnin tulosten mittaamiseen. Tulosten perusteella voidaan selvittää, mikä levitysstrategiassa on toiminut – ja mikä kenties ei – ja sen perusteella optimoida nopeastikin loput kampanjasta niin, että parhaat tulokset saavutetaan.

New call-to-action