Markkinoinnin kuumimpia trendisanoja ovat viime aikoina olleet mm. data, automaatio ja analytiikka. Hyvä niin, mutta ainoastaan numeroita tuijottamalla astutaan helposti siihen ansaan, että unohdetaan inhimillinen puoli. Unohdetaan, että numeroiden takana piilee oikeita, eläviä ihmisiä. Ja että ihmiset tekevät päätöksiä ennen kaikkea tunteisiin nojaten. Päätöksiä toki perustellaan järkisyillä, mutta tunteet ohjaavat päätöksiämme vahvemmin kuin kukaan meistä kehtaisi myöntää.

Tarinankerronnalla erottautuminen

Tunteisiin vetoamisen puolesta puhuvat myös seuraavat luvut: Joka minuutti blogosfäärissä julkaistaan toistatuhatta blogikirjoitusta, Facebookissa jaetaan yli 2,5 miljoonaa sisältöä, Youtubeen ladataan 72 tuntia uutta videosisältöä, Twitterissä twiitataan lähes 300 000 kertaa ja Instagramissa julkaistaan n. 220 000 uutta kuvaa. Miten ihmeessä tälläisessä sisältömeressä erotutaan?

Simon Sinekin mukaan ihmiset eivät osta mitä sinä myyt, vaan miksi sinä myyt. Erottautumiseen tarvitaan siis tunnetta ja tarinoita. Tarinoita on kerrottu aikojen alusta lähtien syystä. Ne puhuttelevat meitä syvällisellä tasolla. Ne vaikuttavat meihin. Ne herättävät meissä tunteita.

Tehokkaan tarinan elementit

Millainen sitten on hyvä tarina? Omasta mielestäni se rakentuu seuraavista elementeistä:

  1. Hyvä tarina on relevantti. Se on rakennettu tiettyä kohderyhmää/ostopersoonaa ajatellen. Kieli on kohderyhmää puhuttelevaa ja tarinan teema on sitä kiinnostava. Tarkasti kohdennettuun tarinaan lukijan on helppo samaistua.
  2. Hyvä tarina tuo lisäarvoa käsiteltävän aiheen ympärille. Siinä otetaan kantaa, tuodaan esiin uusia näkökulmia tai esitetään asioita uudella tavalla.
  3. Hyvässä tarinassa on jonkinlainen ongelma tai haaste, joka tarinassa ratkaistaan. Tarinan tehtävänä on auttaa ostopersoonaa. Sisältömarkkinointi onkin pohjimmiltaan auttamismarkkinointia. Kussakin tarinassa tulisi käsitellä ainoastaan yhtä ongelmaa tai haastetta kerrallaan.
  4. Hyvä tarina on inhimillinen. Kohderyhmääsi ei lähtökohtaisesti kiinnosta sinun brändisi. Brändisi inhimillisillä elementeillä sen sijaan on hyvä mahdollisuus päästä lukijasi pinnan alle. Anna siis tarinoille ja niiden kertojille kasvot. Päästä organisaatiosi ihmiset esiin omilla kasvoillaan ja kehoita heitä kirjoittamaan ensimmäisessä persoonassa.

Hyödyntämällä näitä elementtejä ja ottamalla tarvittavat opit analytiikan tarjoamasta datasta, kasvatat mahdollisuuksiasi erottautua alati kasvavasta sisältömerestä.

New call-to-action