Uuden tai nopeaa kasvua hakevan yrityksen yksi tärkeimmistä markkinoinnin keinoista on tuottaa ja jaella toimivaa sisältöä. Sisältömarkkinointi on tutkimuksissa todettu tehokkaaksi ja edulliseksi tavaksi valloittaa markkinoita ja sitouttaa asiakkaita. 

Voit lukea sisältömarkkinoinnin eduista CMI:n, maailman johtavan sisältömarkkinoinnin asiantuntijan tuoreista tilastoista

Mitä on toimiva sisältö, minkälainen brändi pitää rakentaa ja missä kanavissa liikkua. Kävin alkukesästä puhumassa StartUp Saunan yrittäjille tarinankerronnasta ja sisältömarkkinoinnista Brand Camp -tapahtumassa. Tässä viisi tärkeää huomiota ja vinkkiä auttamaan yrittämisen alkumetreillä.

1. Keskity yrityksesi ydinliiketoimintaan

Verkkosivut ja sosiaalinen media tarjoavat houkuttelevan kanavan tuottaa sekä toteuttaa erilaisia ideoita. Uusien yritysten suurin harha-askel on ottaa mallia isommista, jo markkinoille asettuneista ja kannattavista yrityksistä. Lähteä tuottamaan sisältöä, joka ei liity yrityksen liiketoimintaan.

Tunnettujen brändien markkinointiin kuuluu taktista, strategista, brändi- ja tuotemainontaa, pörssiyritykset luovat mielikuvia ja isot kuluttajabrändit yksinkertaisesti pitävät itsensä esillä ja herättävät tunteita. Sinulla ei ole tähän varaa.

Oleta että yleisö ei tiedä yrityksestäsi mitään, älä tee taivaanrantoja maalailevia brändivideoita tai jaa joka ikisessä sosiaalisen median kanavassa omia tunnelmointeja. Nuoren yrityksen kannattaa keskittyä kertomaan konkreettisesti siitä minkälaisen ratkaisun yritys tarjoaa, tavalla jossa asiakas tunnistaa itsensä. Keskittää aika ja energia toimiviin kanaviin ja selkeisiin viesteihin.

2. Pidä katse tarpeeksi lähellä

Katso asiakkaasi ostopolun ensimmäistä vaihetta ja yrityksesi sen hetkisiä tarpeita. Mieti mikä on tärkein asia toimintasi edistämiseksi, mikä on seuraava tavoitteesi. Tuota sisältöä tähän tarpeeseen.

Sijoittajan kysyessä mitä tekisit hakemallasi summalla tai missä näet yrityksesi 10 vuoden päästä, pidä vastaus valmiina, mutta älä toimi kuten olisit siellä jo.

Nykytilan tai seuraavan askeleen ohi katsominen johtaa kompastumiseen. Yritä löytää malleja ja työkaluja siihen miten taklaat tämän hetkisen ongelman. Miettiessäsi liikaa miten toimintasi vaikuttaa kahden seuraavan vaiheen päässä, et todennäköisesti koskaan pääse sinne. Tuottamalla sisältöä liian kaukokatseisesti, johdat harhaan itsesi ja asiakkaasi.

3. Katso yritystäsi ulkopuolelta

Kuten aikaisemmin mainitsin, kukaan ei tiedä yrityksestäsi mitään. Kukaan ei kiinnostu yrityksestäsi, ellet pysty kiteyttämään mitä yrityksesi tekee, miten ja miksi.

Testaa viestit ulkopuolisilla, ennen kuin sijoitat aikaa tai rahaa sisältöihin. Mieti kenelle ne on suunnattu, missä kanavassa ne jaellaan ja mitä toivot niillä saavutettavan. Sijoittajakin kuuntelee hissipuhettasi ainakin muutaman minuutin, asiakkaan kiinnostus pitää usein herättää yhdellä vilkaisulla.

Olen nähnyt monia julkaistua sisältöjä, seurannut kanavia, joissa ei kerrota mitään yrityksen toiminnasta tai ratkaisusta. Ollen jopa harhaan johtavia. Yrittäjä on niin sisällä omassa toiminnassaan että rakentaa helposti sisältöjä itselleen, henkilölle joka on jo sitoutunut yritykseen ja tuntee sen läpikotaisin.

4. Vastaa kysymykseen miksi

Kysyn aina uusilta startup-yrittäjiltä miksi he ovat valinneet tehdä juuri sitä mitä tekevät. En tarkoita itse yrittämistä vaan toimialaa, palvelua tai tuotetta. Tarinat ovat kiinnostavampia kuin yritykset, tai tuotteet.

Kirjoita mistä ajatus tuotteeseen tai palveluun syntyi, mikä johti yrityksen perustamiseen ja miten tiimin jäsenet lyöttäytyivät yhteen. Tiivistä pois epäolennaiset seikat ja yrityksen tarina on valmis. Mikäli tarinaa ei löydy, on vaikea uskoa menestykseen.

Perustajien ja ydinryhmän usko omaan tuotteeseen ja kyky toteuttaa sitä syntyy intohimosta, tarinoista ja suhteesta omaan yritykseen. Tämä on yksi yrityksesi kulmakiviä ja voimavaroja. Älä vähättele sitä miksi yrityksesi on olemassa.

5. Opettele tai osta

Startup-medioita ja digitaalisia kanavia seuraamalla saa päivittäin virikkeitä uusiin ideoihin ja mahdollisuuksiin. Uusia applikaatioita ja toimintatapoja, vinkkejä ja viisautta on jaossa yli kenenkään tarpeen. Keskity siihen mitä olet päättänyt ja tee yksi asia kerrallaan valmiiksi. Myös sisältöjen osalta.

On uskottavaa ja järkevää tehdä lista siitä mitä tehdään nyt, mitä tehdään seuraavaksi, mitä tehdään jos on ylimääräistä aikaa ja mitä olisi mukava tehdä jos mahdollisuus koittaa.

Jokaiseen ideaan tarttuminen, jatkuvat mielipiteen vaihtelut tai liian monta applikaatiota voivat halvaannuttaa koko yrityksen. Kehitä omaa osaamistasi, kun seinä tulee vastaan hanki apua tai osta palveluna työ joka vie hankkeen maaliin.

Brändin merkityksestä

Hyvin brändätty yritys näyttää ja kuulostaa yhtenäiseltä ja tunnistettavalta kaikissa kanavissa, tämä on tärkeä asia sisällön tuotannossa. Selkeä ohjeistus auttaa sinua ja sidosryhmiäsi toteuttamaan yrityksesi viestintää.

Sisältömarkkinointi on hyvää kesätyötä

Kesä on hyvää aikaa tankata kovalevylle sisältöä syksyä varten. Monelle oikea strategia on luoda yksi hyvä yrityksen toimintaan ja strategiaan liittyvä sisältö, sijoittaa resurssit jakeluun. Tavalla tai toisella, kun syksy ja markkinat myrskyävät helteiden jäljiltä, on sinulla omasta mielestäsi tärkeämpää tekemistä kuin sisältömarkkinointi.

Lue myös miten luot oman sisältöstrategian hauskasti pelaamalla.

Katso alta video siitä miten videosisältöjen tuotantoa suunnitellaan.

New call-to-action